Δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δίνουν μάχη στο TikTok

April 11, 2024


Πριν την εποχή των social media, η επιρροή των πολιτικών αποτυπωνόταν στις μαζικές συγκεντρώσεις στα μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων, ενώ η δύναμη των κομμάτων εξαρτιόταν σημαντικά από την οικονομική τους ευρωστία.Οι επιβλητικές και δαπανηρές συναθροίσεις των πολιτικών κομμάτων αποκάλυπταν την ένταση των εκλογών και την ενέργεια της προσέλευσης του κοινού στις κάλπες, ενώ η λαϊκή κρίση εκ…


Πριν την εποχή των social media, η επιρροή των πολιτικών αποτυπωνόταν στις μαζικές συγκεντρώσεις στα μπαλκόνια των προεκλογικών συγκεντρώσεων, ενώ η δύναμη των κομμάτων εξαρτιόταν σημαντικά από την οικονομική τους ευρωστία.

Οι επιβλητικές και δαπανηρές συναθροίσεις των πολιτικών κομμάτων αποκάλυπταν την ένταση των εκλογών και την ενέργεια της προσέλευσης του κοινού στις κάλπες, ενώ η λαϊκή κρίση εκφραζόταν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ή εντονότατων αποδοκιμασιών.

Σήμερα, οι προεκλογικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο διαμορφώνονται μέσα από το Instagram και το TikTok και οι επίσημες δηλώσεις πολιτικών και κομμάτων ανακοινώνονται στο Twitter.

Οι πολιτικοί αρχηγοί παίζουν πλέον στα δάκτυλα τα social media, ανεβάζοντας ανάλαφρα και χιουμοριστικά βιντεάκια σε μια προσπάθεια να πλησιάσουν τη νέα γεννιά ψηφοφόρων διαμορφώνοντας έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας που είναι το ίδιο προσιτός σε μικρά και μεγάλα κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί συχνά το TikTok για να επικοινωνήσει με τους νεώτερους ψηφοφόρους. Σε μια από τις συνεντεύξεις που έδωσε το 2023, στις πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ήταν σε μια 25χρονη Youtuber.

Είχε πει τότε ότι οι νέοι έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και ήθελε να επικοινωνήσει μαζί τους με τον δικό τους τρόπο ενώ για το TikTok είπε ότι «είναι ένα εργαλείο με πολύ μεγάλη δύναμη, που γεννά και πολλά ερωτηματικά».

Είχε μάλιστα αποκαλύψει ότι στο δικό του κινητό δεν έχει την εφαρμογή (για λόγους ασφαλείας) και ότι το έχει απαγορεύσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Οι Ευρωπαίοι TikToker

Όταν ο Simon Harris ανακοινώθηκε ότι θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τον Μάιο, μετά την παραίτηση του Λίο Βαράντκαρ, στράφηκε στο TikTok για να επικοινωνήσει με τους Ιρλανδούς.

Σε ένα βίντεο με τίτλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», γραμμένο με κίτρινα γράμματα, ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 37 ετών, απευθύνθηκε στους 95.000 ακολούθους του για να τους ευχαριστήσει που από έναν «κυκλοθυμικό έφηβο» τον έστεψαν πρωθυπουργό της χώρας και για να επικοινωνήσει τα επόμενα βήματα του στην οικονομία.

Μέσα από ένα άλλο βίντεο 60 δευτερολέπτων, με μουσικό υπόβαθρο και πλάνα με τον ίδιο να φτιάχνει ένα φλιτζάνι τσάι παρακολουθώντας ποδόσφαιρο, εξήγησε τον κρατικό προϋπολογισμό!

Είχε δε τόση ανταπόκριση, που έκανε ένα δεύτερο για το κόστος της εκπαίδευσης και τον προυπολογισμός για την παιδεία, περπατώντας έξω από το κοινοβούλιο.

@simon_harristd

60 seconds to tell you what I’m doing to reduce the cost of education #overview #budget #education #students #families #parents #working #foryoupage #foryou #opportunity #work

♬ original sound – Simon Harris

Ο Χάρις, που έχει το παρατσούκλι “TikTok Taoiseach”, ανήκει στην «ομάδα» των Ευρωπαίων πολτικών που αγκαλιάζουν την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας ότι η άμεση επικοινωνία με τους νεότερους ψηφοφόρων υπερτερεί των ανησυχιών τους για την ασφάλεια της.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, διαθέτει 4 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok από το 2020, ενώ στη Γερμανία, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λούτερμπαχ ήταν ο πρώτος υπουργός της χώρας που άνοιξε λογαριασμό τον Μάρτιο γράφοντας χαρακτηριστικά «η επανάσταση στο TikTok: ξεκινά σήμερα».

@emmanuelmacron

Nous n’oublierons jamais ces visages.

♬ Ambient-style emotional piano – MoppySound

Τη Δευτέρα (8/4) ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έκανε την πρώτη του ανάρτηση στο TikTok εισερχόμενος και εκείνος στο κλαμπ των δυτικών πολιτικών που έχουν παραμερίσει τις ανησυχίες για θέματα ασφαλείας και χρησιμοποιούν την κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα.

@teambundeskanzler

Wir sind genauso überrascht wie ihr! (Und ja, der Bundeskanzler ist jetzt wirklich auf TikTok) #Bundeskanzler #Kanzler #OlafScholz

♬ The Funny Bassoon – Eitan Epstein Music

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.