Ήταν το Νο1 όνομα στις πίστες, σήμερα την αναγνωρίζουν ελάχιστοι: Η Λίτσα Διαμάντη κάποτε ξεσήκωνε τα πλήθη με τη φωνάρα και την γοητεία της

May 16, 2025


Η Λίτσα Διαμάντη γεννήθηκε το 1949 στον Κολωνό, ενώ σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακόμισε με τους γονείς της στο Αιγάλεω, όπου τελείωσε το σχολείο. Στα έξι της τραγούδησε για πρώτη φορά σε μια οικογενειακή γιορτή το «Εκεί Ψηλά Στον Αϊ-Λια», ενώ ξεκίνησε να παίζει ακορντεόν από οκτώ χρονών.Έντεκα χρονών έγραφε στο ημερολόγιό της “Θέλω να γίνω (καλή) τραγουδίστρια, να βλέπω το όνομά μου στις φωτεινές ε…


Η Λίτσα Διαμάντη γεννήθηκε το 1949 στον Κολωνό, ενώ σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακόμισε με τους γονείς της στο Αιγάλεω, όπου τελείωσε το σχολείο. Στα έξι της τραγούδησε για πρώτη φορά σε μια οικογενειακή γιορτή το «Εκεί Ψηλά Στον Αϊ-Λια», ενώ ξεκίνησε να παίζει ακορντεόν από οκτώ χρονών.

Η ζωή και η καριέρα της Λίτσας Διαμάντη

Έντεκα χρονών έγραφε στο ημερολόγιό της “Θέλω να γίνω (καλή) τραγουδίστρια, να βλέπω το όνομά μου στις φωτεινές επιγραφές, να αρέσω και να με χειροκροτεί ο κόσμος”. Μόλις τελείωσε το Δημοτικό, εμφανίσθηκε με το ακορντεόν, αρχικά σε θερινούς κινηματογράφους, μαζί με τον Αγκόπ και στη συνέχεια σε πανηγύρια, μαζί με δημοτικά συγκροτήματα. Στα 13 έκανε το ντεμπούτο της στη δισκογραφία, όπου σε ένα δισκάκι 45 στροφών είπε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο “Ένα δειλινό του Απρίλη” στην εταιρεία Ντο-Ρε. Το 1965, σε ηλικία 16 ετών, ηχογράφησε τις περίφημες «Συννεφιές» του Γιώργου Μητσάκη.

Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Μητσάκης, Άκης Πάνου, Λυκούργος Μαρκέας, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Καρβέλας, Αλέξης Παπαδημητρίου, Σταμάτης Κραουνάκης συνεργάστηκαν μαζί της, ενώ τραγούδησε με τον Τόλη Βοσκόπουλο και τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Όπως είχε υπογραμμίσει η Λίτσα Διαμάντη, σε παλιότερη συνέντευξή της, «το όνειρό μου ήταν να πω κάτι από τον Μάνο Χατζιδάκι – έστω ένα ρεφρέν δικό του. Όταν ήμουν μικρή είχα πει το «Χάρτινο το φεγγαράκι» με συνοδεία ενός πιάνου. Κάποτε, περιμένοντας στο αεροδρόμιο, τον είχα δει και μου είπε – να είναι καλά εκεί που είναι – «Εσύ είσαι πολύ ωραία τραγουδίστρια και θα σου δώσω δύο τραγούδια μου». Μετά χάθηκε. Αλλά ήταν ωραία στιγμή».

Σήμερα, η τραγουδίστρια μένει στο κέντρο της Αθήνας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και το χόμπι της ήταν τα ταξίδια έως και πριν από μερικά χρόνια, πλέον λόγω οικονομικής κρίσης προτιμάει τις εξόδους της σε μικρά ταβερνάκια του Ψυρρή.


Η Λίτσα Διαμάντη και η Κατερίνα Στανίση

Πριν μερικά χρόνια, οι προτάσεις για επανεμφάνισή της ήταν πολλές, αλλά είχε αποφασίσει να αποσυρθεί, με άτομο από το περιβάλλον της να επισημαίνει «ήξερε πότε να φύγει με αξιοπρέπεια, αν και η φωνή της ήταν σαν γάργαρο νερό».

Η Λίτσα και ο Κώστας γνωρίζονται από παλιά αλλά τα τελευταία 20χρόνια είναι μαζί. Σήμερα η σπουδαία ερμηνεύτρια μένει στο κέντρο της Αθήνας, επιλέγοντας την ηρεμία μακριά από κάθε είδους δημοσιότητα. Αν και το χόμπι της ήταν τα ταξίδια έως και πριν από μερικά χρόνια, πλέον λόγω οικονομικής κρίσης προτιμάει τις εξόδους της σε μικρά ταβερνάκια του Ψυρρή και σε ώρες και μέρες που να μπορεί να αποφεύγει τα πολλά βλέμματα.

Η ίδια είχε… μελετήσει πότε θα αποσυρθεί, για να μείνει στις καρδιές όλων μας ως μια μεγάλη φωνή! «Ήξερε πότε να φύγει με αξιοπρέπεια, αν και η φωνή της ήταν σαν γάργαρο νερό»  Μάλιστα είχε να εμφανιστεί δημόσια από το 2009 και τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο προς τιμήν του Στέλιου Καζαντζίδη.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.