Το γάλα μετά τα 20 καταστρέφει την υγεία…Μπορεί να κινδυνεύετε ακόμα και από καρκίνο!

March 6, 2020


Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά το γάλα, και ειδικά αυτό του εμπορίου, κάνει τελικά καλό στην υγεία μας. Από παιδιά ακούμε ότι το γάλα βοηθάει στην ανάπτυξη και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά….

.

Loading...


Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά το γάλα, και ειδικά αυτό του εμπορίου, κάνει τελικά καλό στην υγεία μας. Από παιδιά ακούμε ότι το γάλα βοηθάει στην ανάπτυξη και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τι και αν όλα αυτά είναι τελικά ένας μύθος;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Κάποια από όσα λέγονται και ακούγονται για το γάλα, δεν είναι παρά αστικοί μύθοι. Να σημειώσουμε ότι το γάλα αγελάδας, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανισμό του ανθρώπου!

Για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το γάλα ήταν κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο. Επειδή περιέχει πολύ ασβέστιο, πρωτείνη και ευχάριστη γεύση, όλοι πίστευαν ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι αυτή είναι η αλήθεια.

Εάν σας έχουν πει ότι ο γάλα είναι η καλύτερη μορφή πρωτείνης, η μόνη πηγή ασβεστίου κι ότι οι άνθρωποι πρέπει να το πίνουν, δεν σας τα έχουν πει καλά. Οι μύθοι αυτοί, μεταξύ πολλών άλλων, εξακολουθούν να ακούγονται ακόμη και σήμερα σε πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη όμως πλέον σήμερα μας αποδεικνύει ότι όλα αυτά δεν ισχύουν!

γάλα

ΜΥΘΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ

Το σκεπτικό έχει ως εξής: Το γάλα βγαίνει από την αγελάδα. Η αγελάδα είναι ζώο, άρα ό,τι παράγεται από ζώο είναι φυσικό. Συμπέρασμα: το αγελαδικό γάλα είναι φυσικό επειδή δεν φτιάχνεται από τον άνθρωπο. Σωστά;

ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ

Σήμερα δίνονται στις αγελάδες αντιβιοτικά ή ενέσεις με ορμόνες. Σύμφωνα με τον Dr. Samuel Epstein, MD, καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρο του Συνδέσμου Πρόληψης Καρκίνου, η συγκεκριμένη ορμόνη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως rBGH δεν είναι κάτι που μπορούμε απλά να αγνοήσουμε. Ο Epstein συμπεραίνει ότι “πίνοντας γάλα με rBGH αυξάνουμε σημαντικά τα επίπεδα IGF-1 στο αίμα μας και αυξάνουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του μαστού επιθετικής μάλιστα μορφής”.

Πόσο καλό κάνει τελικά το γάλα στην υγεία μας;

Τελικά πόσο καλό μας κάνει να πίνουμε γάλα; Τι ισχύει για την υγεία μας; Το γάλα αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό όλων των μακροθρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος μαζί, σε άριστη αναλογία μεταξύ τους, αλλά και αρκετές βιταμίνες και σημαντικά για τον οργανισμο μέταλλα.

Βέβαια, είναι κυρίως δημοφιλές για την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το οποίο προάγει βασικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό με κυριότερες τη δόμηση των οστών και των δοντιών. Μπορούν όμως να το καταναλώνουν όλοι; Είναι περισσότερο θρεπτικό από τα φυτικά γάλατα; Πόσο καλό μας κάνει η σοκολάτα τελικά;

Τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι το ασβέστιο, η βιταμίνη D, ο φώσφορος και, σε κάποιο βαθμό, το κάλιο.

Γάλα υγεία

Μερικά από τα υποκατάστατα του γάλακτος εμπλουτίζονται με τις αντίστοιχες ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή αναφέρονται μόνο στο γάλα σόγιας ως ισοδύναμη επιλογή. Όταν εξετάζετε τα υποκατάστατα του γάλακτος, διαβάστε τις ετικέτες για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα υποκατάστατο που περιέχει παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη του γάλακτος;

Ένα ποτήρι γάλα παρέχει ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Ασβέστιο και Βιταμίνη D
Το γάλα περιέχει το 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου και 25% βιταμίνης D, τα οποία βοηθούν στη δομή και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.

Φώσφορος
Ένα ποσοστό 25% του φωσφόρου προσλαμβάνεται μέσω του γάλατος και μας βοηθά στην ανάπτυξη του σκελετικού ιστού.

Πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη καλύπτει το 16% των ημερήσιων αναγκών και συμβάλλει στην αποκατάσταση του μυικού ιστού.

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών καθώς προάγει γενικότερα και την ανάπτυξη του ατόμου.

Ριβοφλαβίνη και Παντοθενικό οξύ
Ένα ποσοστό 25% της ριβοφλαβίνης προσλαμβάνεται μέσω του γάλατος και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες το λίπος και την πρωτείνη για την παραγωγή ενέργειας, όπως και το παντοθενικό οξύ.

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργεία του αίματος και στη διατήρηση υγειούς νευρικού συστήματος.

Νιασίνη
Η νιασίνη καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό.

Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά στο γάλα;

Πολλά από τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο γάλα μπορεί είναι τοξικά. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις τους σε αυτό είναι πολύ χαμηλές ώστε να αποτελούν απειλή για την υγεία. Όπως και η περιεκτικότητα σε άλλα μέταλλα που υπάρχουν στο γάλα, η συγκέντρωση ιχνοστοιχείων δεν είναι σταθερή. Εξαρτάται από το στάδιο της γαλουχίας, τη διατροφική κατάσταση του θηλαστικού, αλλά και τους περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

Πότε αντενδείκνυται η προσλήψη γάλακτος;

Γάλα υγεία

Στη δυσανεξία στη λακτόζη

Ένα άτομο με δυσανεξία στη λακτόζη είναι εν μέρει ή πλήρως αδύνατον να αφομοιώσει το φυσικό σάκχαρο στο αγελαδινό γάλα (λακτόζη). Περίπου το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μειωμένη ικανότητα να αφομοιώσει τη λακτόζη μετά τη βρεφική ηλικία. Ο λόγος είναι πως διαθέτουν μειωμένα επίπεδα λακτάσης, δηλαδή του ενζύμου που διασπά την λακτόζη του γάλακτος σε γλυκόζη και γαλακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συνήθως κληρονομική και τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβικής ή ενήλικης ζωής μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η αποφυγή του γάλακτος και η αντικατάστασή του από προϊόντα με λιγότερη λακτόζη.

Για μερικούς ανθρώπους, η δυσανεξία στη λακτόζη αναπτύσσεται μετά από ασθένεια, όπως είναι ορισμένες ασθένειες του λεπτού εντέρου ( Νόσος του Crohn ή κοιλιοκάκη) ή μετά από χειρουργική επέμβαση του εντέρου.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε τη λακτόζη σε μικρές ποσότητες που κατανέμονται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν αυτή η αντιμετώπιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωσή σας, τότε ίσως χρειαστεί να επιλέξετε ένα υποκατάστατο γάλακτος, εμπλουτισμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Loading...
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.